Buat Kursus Sukan Permotoran – Menteri Belia dan Sukan

DSC_6209Sekali lagi berita pasal Menteri Belia dan Sukan kita – Datuk Ahmad Shabery Cheek pada Isnin lepas menyarankan supaya IKBN menawarkan kursus sukan permotoran. Katanya IKBN sekarang ini menawarkan 67 kursus kemahiran tetapi satu pun tak ada pasal sukan permotoran. Setakat yang saya tahu The Otomotif College saja yang ada Diploma in Motorsports Technology tapi kalau kerajaan nak buat sijil macam tu memang bagus, barulah profesional kru drag, cub prix, rali, MMER dan macam-macam lagi sukan lumba.

Patutnya pensyarah ‘U’ kena wajibkan pelajar bidang automotif turun atau jadi kru perlumbaan tak pun buat silibus sukan permotoran. Barulah bertambah maju sukan permotoran kita kan. Budak-budak kita bukan tak nak belajar tapi kursus tak kena sebab yelah bukan semua mampu nak belajar Ijazah Kejuruteraan Automotif.

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

11 comments

Skip to comment form

    • keretamahal on May 6, 2010 at 12:37 pm
    • Reply

    Diploma in Motorsports Technology

    hohoho

    • pendita_gila on May 6, 2010 at 2:21 pm
    • Reply

    tiba2 niat utk belajar datang kembali

    • on May 6, 2010 at 2:32 pm
    • Reply

    Betul…betul…betul…yang ni gua sokong sangat2

    • Han on May 6, 2010 at 4:13 pm
    • Reply

    aiseh, hahahaha..
    ni yang semangat nak belajar balik..

    • jelapangPadi on May 6, 2010 at 5:17 pm
    • Reply

    ahh..tiba2 suma nk jadi student…

    ..nk tiru gua la tu..

  1. mungkin start kat IKBN Temerloh kot?

    sebab diorang dah involve dalam rally.

    lagipun salah seorang staff mereka adalah pemandu rali tempatan.

  2. alamak..lambat sgt la dia punya pengumumam ni..gua pun dah 2nd last sem ni..tp xpa,nanti gua dah kawin and ada anak,gua nak suruh dia belajar pandai2,jd engineer F1 Lotus pun jadilah..jgn jd mcm gua..hehehe..

    • strokeboi on May 7, 2010 at 10:34 am
    • Reply

    IKBN???, aku da tahap senior citizen, layak ko?
    hurmmm….

    • azwan nbs on May 8, 2010 at 12:43 am
    • Reply

    aku setuju sangat…

  3. Betol2,ikbn temerloh dh lme involve dlm rally ni…
    leh tngok kt facebook saya….de 2 kereta rally ikbn temerloh…
    baru2 ni,dorang join rally kt sepang time hari belia…
    crew2 yg keje kt pit pown adalah pelajar2 ikbn tersebut…
    ni email saya mth_29@yahoo.com
    dh terlanjur tngok pic tu,add la saya…
    hehehehe…

    • Mika Kimi on June 29, 2010 at 2:35 pm
    • Reply

    Saya cadang kursus sukan permotoran ni dibuat kat Sepang,sebabnya Sepang adalah kawasan permotoran utama negara dan hal ehwal bkaitan sukan permotoran pun ttumpu di sana. Kalau boleh,bkn stakat IKBN saja yg buat kursus permotoran ni, ttp juga IPT yang lain, khususnya di Sepang.

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.