BANTUAN: Proton Waja WKC 2079 Hilang!

Photo0039

Salam skru GT…

Gua nak mintak tolong postkan kereta gua…

Kereta hilang masa nak repair kat bengkel Hj Mela Auto, Pusat Perdagangan Seri Kembangan. Gua anta kereta dalam kul 9-10 malam 22 Ogos 2011…

Sebelum tuan bengkel tutup workshop pukul 2 pagi 23 Ogos 2011, kereta masih ada depan bengkel. Pagi bukak workshop balik, kereta dah takde…

Tuan workshop ingat gua dah amik kereta, so dia biar…

Petang masa turn kereta gua nak repair, tuan workshop call suruh anta kereta…

Mase tu la baru sedar kereta hilang….

Gambar latest gua takde. Tapi beza ngan gambar kat attachment ni sport rim je.. Sport rim mase ilang gua pakai advan rg 16 inci, tayar accelera alpha 205/55/16 (baru seminggu tukar)….

Mohon sesape yg jumpe kontek gua atau balai berdekatan…

Tq…

Amir-0123973795/0133539025

Spec:

Proton Waja 1.6X Auto (Premium).

WKC 2079

Sport Rim Advan RG 16″ warna putih

Warna perak@silver

Tinted ala-ala cermin (silver)

Ada kesan gesel kat bumper depan belah kiri…

Kesan calar kat pintu belakang belah kanan….

No plat belakang ada stiker Lonpac E-Assist….

Lampu belakang warna gelap sikit (spray pakai clear)…

Matpon

30 Comments

  1. Gua simpati dgn rakan kite sorg ni…harap2 rakan2 & sekutu2 GT yg lain dpt membantu beliau…gua doakan moga2 kete beliau dpt dijumpai semula dlm keadaan asal…Amin

  2. thanks matpon tlg post keter gua…
    gua rase sedih sangat…
    aritu gua cakap nak balik kg nek moto,last2 betul2 gua kne balik kg nek moto…
    gua hargai kalau sekutu semua dpt tlg…
    repot polis dah buat..
    repot kat insuran pun dah wat…
    kat tmpt gua parking ada cctv MPSJ..
    td g MPSJ,bahagian IT tp diorang tak bg tengok..
    diorang ckp polis je leh tgk..

    p/s:jaga affin bank sebelah wshop tmpt keter gua ilang ckp tak dgr ape-ape bunyi alarm sepanjang mlm…so gua suspek kereta gua kne angkut gune towing truck..yg pelik nape diorg tak angkat keter2 lain yg lebih rare dari keter gua…

  3. Gua simpati kat lu bro. Tapi kereta ni pun dah lama sangat. Better claim insuran n buat duit muka kereta baru.

  4. takziah bro.. maybe bukan rezeki lu.. mungkin lepas ni lu kena tukar nick belalang_tidak_lagi_kontot … kisah lu ni mengingatkan kisah waja bapak gua 8 tahun lepas.. waja tahun 2001 .. tahun 2003 gua jual.. dibayar cash oleh seorang expatriate Korea.. hari tu jugak pergi buat clearence kat puspakom jpj maka kunci pun bertukar tgn ke tangan dia pukul 3pm.. pukul 5pm dia naik KL makan kat restorem korea kat sri hartamas .. dalam pukul 8pm waktu tu.. pukul 9pm dia kelaur.. GONE WITH THE WIND .. kesian tul mamat tu.. apa pun

    malam tadi myvi gua pun nyaris nak ekna pecah..berbuka puasa di restoren intai2 .. time gua sampai dgn opis mate.. parking dah penuh so kitorang parking laa kat entrance masuk honda tu.. maybe nasib gua baik.. kawan gua masuk dulu parking so gua menyilang dekat bontot keter kelisa dia.. balik tu sesedor barang dia berupa sebiji portable HDD baru beli semalam + minyak wangi sogo sales beli tghari tu+ beg kulit beli masa jusco sales = total lost mau kat 700 telah dikebas dek penyamun.. herannya takde laa kesan kena umpil.. alaram pun tak bunyik.. keter gua pun time tu nmpk gaya mcm nak kena attack sebab penuh cap jari kat cermin blekang. maybe dia nak intai tapi tak nampak.. fuhh lega rasa..

    nasiaht gua.. time2 nak raye ni make sure parking keter jgn kawasan2 yg mencurigakan dan menjadi kegemaran penyamun ni.. moga anda selamat sampai ke destinasi dengan kenderaan sendiri bukan kenderaan awam.. selamat hari raya maaf zahir batin.. -iklan-

  5. gua
    keter ni gua baru angkat bulan bulan 3 haritu..da wat calculation,lepas tolak finance gua dapat beberapa sen je…insuran pun ckp smlm die tak cover ikut sum insured tp ikut current market value…plg kejap nk setel 4 bulan.dlm mase tu still kne byr kat bank…

    c27
    marilah ramai2 doakan gua..semoga dpt jumpe balik..amin…

    sepat
    belalang kontot tu nama wira gua…aritu rase cam tak larat maintain 2 keter,gua tolak wira tu kat pakcik gua..baru sebulan camtu gua tolak..tu yg jd belalang kontot dlm kenangan tu..hehe..alhamdulillah kete lu tak kne pecah…gua pun pasang tinted silver yg mcm cermin dgn harapan pencuri tak nmpk dlm keter…tp tu la…tak kne pecah, kne rembat sebijik kereta terus lak…

    p/s:info tambahan-lampu brek kanan tak menyala, lampu kecik depan belah kiri tak nyala.just tambah info untuk bezakan waja gua dengan waja-waja yg len…

  6. tadi MPSJ call gua…pencuri tu buat kerja pukul 6.58pagi (23/8/11) hingga 7.42pagi…mase tu ujan…diorang naik kereta Toyota Vios warna putih.no plet tak nampak sebab hujan…moga Allah tambah lagi klu pasal pencuri ni..amin…

  7. Bersabarlah. Semoga tabah menempuh ujian ini. Gua doakan semoga jumpalah balik kereta tu dalam keadaan selamat.
    Kereta gua pernah kena pecah kat Masjid Proton, masa tu lepas sembahyang Jumaat. Kira org sembahyang diorang wat kerja. Ada 6 bijik kereta kena pecah, kereta gua yg ke-5. Lagi sadis, modus operandi diorang pecahkan cermin belah penumpang depan, kereta semua parking tepi jalan. Sakit hati gila masa tu, tapi alhamdulillah, gua xde apa yg hilang. Org lain ada yg hilang duit dlm jumlah yg banyak, ada yg hilang laptop, aksesori, meter neo… nasib baik cek gua sorok bawah seat.

  8. Belalang kontot
    Gua memahami perasaan org yg hilang kenderaan…gua penah ilang moto dulu…elok dah claim dkt2 nak dpt claim moto jumpe balik…kensel claim terus repair moto…pastu moto tu boleh ilang balik kat tempat yg sama … nasib gua malang masa ilang kali kedua insurans gua dah expired…gua tak reti bab2 tipu insurans…so nak tanak terpaksa la gua bayar moto tu buta2 jer…sampai skrg tak jumpe…dah 6 tahun …tp yg jumpe balik masa 1st taim ilang tu bdk yg curik tu kena tangkap…2 org bdk Kedah…sorg kena penjara 6 bulan…sorg kena setahun…cam tak berbaloi jer…patut2 kasi 5 tahun hingga 10 tahun baru dorg serik skit…harap2 lu tak jadik cam gua walaupun gua cuma ilang moto tp pedihnyer sampai skrg terasa…moga2 lu tabah menghadapi duagaan drpd Allah yg Maha Esa…

  9. bro,
    gua ada dengar bdk nk tolak brg panas proton 2 ari lps kat kajang.
    gua xtny la model apa.
    ari ni gua g cari n pegang bdk 2, gua basuh dia guna clorox.
    klu dpt info gua bg tau lu sok kat blog.

    TQ.

  10. scene kad raya jenis emel boleh tahan hot juga. yang rembat kete lu ni lagi hot case.

  11. sepat
    ye tak ye gak kn…kalo keter curik, mmg susah gk la nak trace walaupun dpt no plet…em..amin….

    jabroni
    amin…tq…gua berharap sgt dpt dlm keadaan asal walaupun agak mustahil..tapi semua tu kuasa Allah, sape tau… 🙁

    caparzo
    gua tumpang simpati dgn lu…semoga citer kite ni jd pengajaran ka torg lain supaya lebih berhati2…patutnye penyamun tu hukum potong tangan…baru betul2 serik…

    coupe
    yeke???gua menunggu berita selanjutnya dari lu…

    matpon
    pinjam veyron lu.kite swap.lu gune wave125 gua.

  12. belalang_kontot,
    bro gua minta maaf byk2 sbb xdpt nk mmbantu.
    dr info yg gua dpt drpd bdk yg gua pegang semlm,
    dia kata ada 4 biji waja n 4 perdana diorg anta kat 4 negeri ari rabu siang br ni.
    b`kemungkinan slh 1 lu punya.
    sory bro gua lmbt buka blog.
    klu cpt ckit myb blh dpt blk.

  13. coupe
    bro, budak yg lu pgg tu lu lepas ke camne ek?mane gua nak carik budak tu?diorang tukar no plet tak?

  14. belalang_kontot
    bdk 2 mmg gua lps la sbb dia kata keta lu dia xtau.
    klu dia kata tau mmg gua trs anta g balai ja semlm biar dia ckp dgn polis.

    tp klu nk cari bdk 2 xtau la bro. ini bdk amik brg aku ssh nk cari. semlm aku gosok dgn clorox br nk ckp. myb pasni xdtg dh kot.

    aku ada sembang dgn mmber yg keja polis semlm.
    dia kata ada sindikt yg curi keta kat kl pas2 anta kat tmpt lain or
    dr luar kl anta masuk pas2 diorg barai jual dia punya part.
    or
    diorg akan wat kembar pas2 jual siap ada roadtax n geran lg, hebat btl diorg ni.
    or
    klu diorg curi kat kl jual kat kl maksudnya diorg ada bengkel sendr.

    xpa bro aku cuba tny2kan lg.
    kita doakan b`sm semoga jumpa keta lu. amin…

  15. coupe
    thanks 4 da info..
    arini gua rase tenang sket..
    takla resah cam sebelum ni..
    thanks tau…
    hanya Allah dpt bls jasa lu…
    amin…

  16. salam warga GT…
    thanks coz lu org tlg doakan gua..
    alhamdulillah, keter gua dah jumpe kat area kajang…
    sekarang ada kat balai polis bandar baru bangi…
    gua nak amik, tapi diorang tak bagi coz incharge barang kes tak keje arini…
    kene tunggu isnin..
    bile tgk condition memang sedih…
    sport rim n tayar yg baru seminggu tu dah ilang…
    dalam takyah cakap…
    cuma gua pelik kenapa ada stiker “Security Member 2011 7&10”..
    warna kuning tulisan biru cair…
    gua syak pencuri tu duk kat situ..
    glove box vios ada dlm kete gua (betul cakap sepat, vios tu mst vios curik gak)…
    so, thanks guys for ur support…
    gua nak cuba trace sport rim gua lak…
    kalo dapat, mmg penyamun nak kne ngan gua…
    thanks again..

  17. belalang kontot …
    Alhamdulillah…gua cuma mampu mendoakan hanya Allah yg memakbulkan…syukur la kete lu dah jumpe balik walaupun dlm keadaan yg kurang memuaskan…takpe claim je insurans…Anyway Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

  18. Alhamdulillah dpt balik kereta lu, sesungguhnya amat luarbiasa kalau boleh dpt kereta yg dicuri dlm keadaan sempurna. Sport rim hilang tu takpe janji pintu enjin body tak ilang, seat ilang meter ilang oleh aje cari spare part. Kalau boleh lah..lu pergi balik kat kereta lu kat balai, bawak kamera, amik gambar the whole condition keter tu, bukan apa sbg insuran diri sendiri takut nnt mana tau ada benda kurang masa nak amik balik kereta tu, gua tak tuduh sesapa tp kita kena berwaspada..sekian

  19. Salam semua
    Seminggu aku bercuti & kat kg Wireless Broadband aku tak berfungsi baik sebab “line” lemah

    To “belalang_kontot”
    Alhamdulillah kereta ko dah jumpa. Macam Sepat cakap, setakat ni tak pernah lagi aku dengar kereta hilang dan dijumpai semula dalam keadaan sempurna seperti sebelum hilang.

    Sekarang ni, aku dapat tahu, harga besi dah naik sebab masa aku nak carik qoutation beli grill rumah aku, harga dan naik mendadak. So, kepada kengkawan lain, kalo kereta tak glemer pun, masih ada harga. sekurang-kurangnya harga besinya. 3 – 4 tahun lepas, kalo sebijik keta sedan yg ditolak ke kedai besi burk dapat dlam RM900 ke RM1,000. Sekarang, mesti lagi mahal. So, dalam keadaan ekonomi yg tak menentu ni, apapun bolhe jadi. Hati-hatilah.

    Sebelum terlambat, selamat Hari Raya Semua & Maaf Zahir Batin

  20. sepat
    mase mule2 gua dtg die tak bg tengok.kali ke-2 gua berkeras nak tgk.then gua tangkap gambar semua sudut…ekceli member gua yg mekanik tu dah remind, kali da jumpe keter tgkp gambar sume..ade kes customer die mase jumpe sport rim ade.sbb jumpe malam, so esoknye lepas dah kua release letter baru leh amik.mase nak amik, dah atas batu keter die..just nak share pengalaman…

    alteja
    alhamdulillah..aahla..harga besi naik…apepun diorg sebat..

    foster
    keter gua dah jumpe….

  21. belalang_kontot.
    gua folo cite kete lu ilang since lu datang kat jbtn ict mpsj tu. pas gua potostat lu punye report,gua teros google no plat kete lu.tgk2 lu update kat sini. since tu gua folo up kes lu,now bile lu da jumpe semule,amin. gua doa kan sekali time tu sbb pk camne lu nak raye.muke lu kusut gile aritu,tak sure la lu ngan gf ke wife time tu,but gua doakan lu jumpe,now dah jumpe selamat,amin. tak semua org ilang kete dapat balik. lu ada luck. =)

  22. nur
    thanks sgt2..at least dengan bantuan lu tenang sket ati gua aritu…aritu gua dtg ngan wife gua…1st time nak raye sbg seorang suami…n mcm2 lg yg wat gua runsing…alhamdulillah, lu orang semua especially wife gua banyak bg moral support..thanks again…

Kata Anda//