Mar 31

Alat Ganti Terpakai Diharamkan Secara Berfasa Mulai 1 Jun 2011

Halfcut.02

Kerajaan sudah membuat keputusan yang mereka akan meneruskan pengharaman mulai 1 Jun 2011, cuma dengan kaedah berbeza. Bermula tarikh tersebut kerajaan akan mengharamkan alat ganti terpakai secara berperingkat dimulakan dengan pelapik brek, pad brek dan bateri.

Menurut Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Rebecca Fatima Sta Maria, pihak kerajaan telah mengadakan rundingan dengan pihak industri di mana kedua-dua pihak bersetuju bagi pelarangan import secara berperingkat dan dimulakan dengan alat ganti paling kritikal. Alasan kerajaan ialah kerana faktor keselamatan jalan raya dan perlindungan alam sekitar.

Untuk info, setakat pelapik brek dan pad brek memang tiada masalah, bateri pun nampak macam tiada masalah kalau diharamkan, cuma kalau bateri kereta hibrid yang jadi masalah besar. Bukan sikit duit nak beli yang baru.

-Mak/d Uia-

Silakan kongsi:

37 comments

Skip to comment form

    • strokeboi on March 31, 2011 at 8:15 am
    • Reply

    1 malaysia…
    rakyat di ???

    • neogeo on March 31, 2011 at 8:50 am
    • Reply

    ..ditamatkan?

    • one of the r34gtr lover on March 31, 2011 at 8:52 am
    • Reply

    apa sudah jadi wei….:o

    • pelug on March 31, 2011 at 8:56 am
    • Reply

    kerajaan haramkan halfcut xpe jo.janji derang ni turunkan cukai @mansuhkan terus cukai kereta import. ni baru win-win situation mat saleh kabo

    • basikal on March 31, 2011 at 9:28 am
    • Reply

    br nak start main old skool car..dah jadik cenggini……..beli kete br utang lg hemmmmmmmm……

    • tapfareez on March 31, 2011 at 10:11 am
    • Reply

    engine dgn part2 engine xdiharamkan lagi kan?

  1. yg ini haram.. yg tgk blue video kat public tu tak haram yee? bagusss

    • todak on March 31, 2011 at 11:11 am
    • Reply

    beli sparepart baru harga macam ****. kualiti lagi bagus brg halfcut. ni semua taktik halus nak lupuskan keta2 lama..

    • C27 on March 31, 2011 at 12:53 pm
    • Reply

    ada nada emosi di situ wahai en. sepat.. kehkehkeh..
    ah kalau nak diikutkan, banyak lagi benda-benda haram yang patutnya diharamkan..

    • 6posen on March 31, 2011 at 3:24 pm
    • Reply

    …pic atas 2 1/2 cut kete ape?…nubis here…hehe

    • audi on March 31, 2011 at 5:59 pm
    • Reply

    evo agaknye.

    • yuri on March 31, 2011 at 7:04 pm
    • Reply

    jgn tgk yg negative je
    pandangla yg positive jgk
    barula win-win situation

    • madee on March 31, 2011 at 7:16 pm
    • Reply

    x siap la old skool gua nampak nye

  2. Kerajaan baru haram 3 barang, benda lain sempat lagi beli

    • wok vtec on April 1, 2011 at 1:59 am
    • Reply

    pakai basikal BMX la wa sket ag…

    • loca on April 1, 2011 at 8:08 am
    • Reply

    a’ah, sempat lagi, pastu keta tak rosak dah selama-lamanye

    • megatputrakuning on April 1, 2011 at 1:35 pm
    • Reply

    gomen nk bangkrap dh kot…..dh xde idea lain nk martabatkan industri automotif negara..p tgk overhouling byk2.blum pru mcm2 janji dh mng mcm cibai lak…kata nk rakyat berjimat…ni la care nk berjimat..korang bolehlah kete rosak p hantar bgkel pstu claim ngan kewangan…abis kiteorg rakyat bwh paras idung ni cmne?haaa komen2 lain…masuk…

    • wakbro on April 1, 2011 at 6:03 pm
    • Reply

    setuju megatputrakuning…dia org bleh lah bnyk projek mcm wak driver lori ni nak ganti tayar pikir 10 kali psl anak sekolah;
    majikan pulak sibok nak jimat kos’ penudahnya potong elaun trip..

    • chor on April 1, 2011 at 6:03 pm
    • Reply

    salam sifu2 semua,
    Dari pandangan saya kerajaan sepatutnya menghadkan kemasukan alat gantian terpakai yang membawa gejala berlumba di tempat yg salah.(alamak x motorsport la kan)pada mata saya kebanyakan kedai haflcut banyak membawa masuk alatan jenis performance tp alat gantian terpakai untuk kegunaan biasa mmg agak berkurangan.klau kita balik ke zaman 80an dahulu kedai haflcut mmg kebanyakan alatan untuk org yang tidak mampu membeli yang baru.cuma sekarang agak berbeza walaupun mampu masih nk pakai barang haflcut(baru rare)ini pun berpunca dari kadar cukai yang tinggi untuk kenderaan/alatan performance.Knapa kerajaan mendidik rakyat untuk cuba membuat alat2 perfomance sendiri????nasihat saya untuk kerajaan carilah langkah yang terbaik sebelum mengambil sebarang keputusan.

    *win win situation..
    maaf klau salah…sila beri tunjuk ajar sifu semua..

    • 1p*ndek on April 1, 2011 at 7:47 pm
    • Reply

    mcm bese,rakyat terus diseksa.pasni nekkan harga brg.gaji takok yg same.cukai berlambak2.saman eko berleluasa.tu blum lg bnd yg mrapu nk jadi pasni.mmg 1 p*ndek

    • 1p*ndek on April 1, 2011 at 7:49 pm
    • Reply

    halfcut atas tu evo x.

    • bizzwoman on April 2, 2011 at 12:11 am
    • Reply

    betul betul betul..
    kjaan ni pk diorg punye hal ajer
    suke ati je tu xleh ni xleh..
    konon2 minyak naik..abis sume brg naik..
    sape susah…rakyat di….susahkan kot…
    lu pk lah sendiri

    • azwan nbs on April 2, 2011 at 1:13 am
    • Reply

    nie sume karot…jgn smpi bdk2 kete nie ngamok tak tentu pasal…kerajaan pon satu bongok…dia nak buat singapore punye style…bodo tak bertempat …

    • 1p*ndek on April 2, 2011 at 3:41 am
    • Reply

    ingt rkyt ni kaye gamaknye.suruh seme menteri,adun,palimen nek kete sorong la agknye.(gua xleh byg la)

    • lan on April 3, 2011 at 4:37 am
    • Reply

    asalamualaikum…..maaf nk bg komen sikt. saya rase peralatan terpakai x mudah nk di lupuskan.sebap kedai-kedai tayar masih lagi menjual tayar terpakai…cube fikirkan …

    • chocobi on April 3, 2011 at 11:50 am
    • Reply

    kalau dharamkan pn halfcut ttp recycle blik.

    • pokjik on April 3, 2011 at 11:41 pm
    • Reply

    elok juga haramkan hapkut dr jepun buat sementara waktu …maklumlah…tsunami baru lepas…takut kang hapkut2 tuh ada apo nama tuh org panggil..radioaktif ke apa nama dia ..ekekekekekeke ..kang tgh sronok dpt pakai seat recaro TME ..tak sampai sebulan tetiba rambut gugur ke apa ..ekekekekeke

    • gunners on April 4, 2011 at 12:15 am
    • Reply

    gomen sentiasa membuat dasar atas perkiraan syok sendiri…. x pernah nak mengambilkira pendapat rakyat marhaen…. rase nak buat,buat,x pedulik rakyat susah ke tak…… pak menteri boleh la citer nak haramkan hakat…. diorang tak tahu betapa pentingnya hakat nih pada rakyat,bukan yang kaki kelajuan ajer,tapi yang biasa2 pon ader….. cakap banyak pon x guna,bukan diorang dengo ponnn………..

    • mobilespeed on April 4, 2011 at 7:13 am
    • Reply

    PM kita kan dah kata sebelum ni…UBAH GAYA HIDUP! hihihihi…

    • chocobi on April 4, 2011 at 7:08 pm
    • Reply

    ubah gaya gidup ape.xkan seme nk pakai veyron g kje?pk la ckit,rkyt ni bpe pratus yg kaye ngan sederhana

    • chocobi on April 4, 2011 at 7:10 pm
    • Reply

    jgn kate haram sementara,kesn rdioaktif bkn kjap2 der.clap aribln drpd blh bwk kete trus jd oku.

    • slockbrooke on April 4, 2011 at 10:54 pm
    • Reply

    gila babum..nok haram wak gapo..org duit kembur bleh lah kcecex gini..po kito ni susoh..menteri2 dop apolah bahang duit rakyat..dah lah insuran naik,minyok naik..begong,…

    • achikz on April 5, 2011 at 12:51 am
    • Reply

    entah ler…apa nak jadi ngan malaysia gua pun x tau…ini mcm ‘rakyat ditekan’ namanya..bukannya rakyat didahulukan…..

    • chocobi on April 6, 2011 at 2:20 am
    • Reply

    gua sedih sama kepimpinan malaysia.tgk mcm ni gaye da kne tukar la.kedukungan.amacam?

    • belalang_kontot on April 7, 2011 at 3:37 pm
    • Reply

    sejak pakai saga, wira, la ni waja…gua tak penah mampu pakai barang baru…kompressor econ rosak?pomen gua carik kat hapkat.alternator rosak?pomen gua carik kat hapkat.absorber bonet rosak(kete gua yg aeroback), gua carik hapkat.ade sekali gua malas, suh pomen beli kat kedai sparepart je absorber tu.waranti sebulan.bulan ke 3 ape jadi?bocor…jangan jadi bodoh la gomen oi…haramkan barang recon gua setuju.kalo haramkan halfcut???g cek tgk compressor econ APM, DENSO, UCM ntuk saga/iswara/wira brape?5 kali ganda kot ngn hapkat!

  3. RON 97 dah naik RM2.70…mmg bongok

    • Orang Minyak on April 9, 2011 at 12:03 pm
    • Reply

    Biarlah dorang ape nak buat dorang ingat rakyat bodoh agaknye…Tapi mmg rakyat ni bodoh pegi sokong gomen buat pe…Mnang je RON 97 jadi mangsa…Gua ingat lepas ni RON 97 naik smpai RM4.00 seliter….HAHA:)

Kata Anda//